marc ulrix

De Betere Service Voor Je CV

Get Adobe Flash player

Logo Comfort Partner

Een simpele tip:

KamerthermostaatEén graadje lager stoken kan een besparing betekenen van meer dan 6 % op je stookkosten!

Inschrijving nieuwsbrief

Stel uw vraag

 Vloerverwarming


Headerfoto vloerverwarming
De laatste jaren wordt in de nieuwbouw enorm veel gekozen voor vloerverwarming. Plaatsing van kringen verwarmingsbuizen in de vloer zorgen voor een comfortabele en gelijkmatige warmteverdeling in de vertrekken. De luchtvochtigheid in huis blijft op pijl en er is minder stof aanwezig omdat er geen luchtverplaatsing is. Bovendien is een vloerverwarming veilig voor kinderen en onzichtbaar waardoor je geniet van estetische vrijheden in je interieur. 

De voordelen van stoken op lage temperaturen

Een vloer met een oppervlaktetemperatuur tot 29°C levert reeds voldoende behaaglijke warmte. Het grote voordeel hiervan is dat de ketel op een veel lager stookregime functioneert en dat is een serieuze besparing op zich.

Nog meer pluspunten van systemen op lage temperatuur:

  • Weinig stilstandsverlies van de ketel.
  • Minder verlies van transport aan warmte door de buizen.
  • Hoger comfort door het vermijden van temperatuursschokken.
  • Betere combinatiemogelijkheden door andere, nieuwe verwarmingsbronnen zoals een warmtepomp, condensatieketels, zonneboilers enz....

 

Verschil tussen vloerverwarming en radiatoren

Een groot verschil t.o.v. conventionele systemen is het temperatuursverloop in de vertrekken:

Radiatoren en convectoren verplaatsen de hoogste temperaturen tegen het plafond, terwijl bij een vloerverwarming de warmte beneden blijf, net daar waar ze moet zijn voor een wellness effect.
Het systeem leent zich daardoor perfect voor toepassingen in woningen met videtoepassing, hoge industriegebouwen, kerken enz.
Door gelijkmatige en zachte verdeling verhoogt het comfortabel, behaaglijk gevoel.

 

Regelingen:

1. Weersafhankelijk

Een vloerverwarming is niet in staat om snel te reageren, dit noemt men de thermische traagheid.
Door plaatsing van een regeling met buitenvoeler echter, zal de ketel in staat zijn om op een slimme manier tijdig bij te sturen aan de hand van de gemeten buitentemperatuur. Op deze manier blijft de temperatuur in je vertrekken constant.

Buitenvoeler

De buitenvoeler is een weerstand waarvan de weerstandswaarde verandert bij temperatuursverschillen (meestal een ntc weerstand).
Deze weerstand zit in een klein doosje en wordt best op de noord- tot noordoostelijke gevel geplaatst.
De regeling van de cv-ketel gebruikt deze informatie om de temperatuur van het cv-water doorheen de vloer bij te sturen.

Steilheid curve vloerwarming

 

 

In de parameters van de regeling wordt de stooklijn ingegeven. Zo wordt het temperatuurverloop van het cv-water in de vloer gekoppeld aan de buitentemperatuur.

Een adaptieve regelaar echter, gaat nog een stapje verder. deze kiest automatisch de beste waarde voor het systeem en is zelflerend. De regeling heeft een geheugen aan boord en baseert zich op metingen van de vorige dag(en).
De adaptieve regeling past de stooklijn aan wanneer er een afwijking is tussen de gemeten en de gevraagde binnentemperatuur.
De regelaar onthoudt de tijdsduur die nodig was om het gebouw op te warmen de dag(en) ervoor en leidt daarvan het opwarmtijdstip van de volgende dag af.


De nieuwe generatie ketels en warmtepompen zijn meestal reeds voorzien van een weersafhankelijke regeling. De ketel past zijn vertrektemperatuur aan op de vraag van de vloerverwarming.

Gemotoriseerde driewegkraan


Bij de oudere generaties echter, blijft de ketel op een vaste keteltemperatuur ingesteld (om ongewenste condensatie te voorkomen) en een aparte regelaar zorgt voor de sturing van een servo-gemotoriseerde driewegmengkraan. Door traploze menging van aan- en terugvoer worden de gevraagde temperaturen voor de vloer (of radiatoren) verkregen.

Het volgende schema maakt de werking duidelijk:

Tekening werking driewegkraan

 

2. De open verdeler met vooringestelde temperatuur

Ook wel 'robotverdeler' genoemd bij de noorderburen. Bij deze open verdeler zit er een mengpomp ingebouwd. Dmv een thermostatische regeling kan men de vertrektemperatuur naar de vloer inregelen. Een vaste regeling dus, ideaal voor een bijbouw (veranda oa) of in combinatie met radiatoren of convectoren.

Open verdeler

Het water dat door de vloer circuleert is voor het grootste gedeelte steeds hetzelfde omdat de ingebouwde mengpomp water aanzuigt uit het terugloopgedeelte en dit vervolgens in het aanvoer compartiment pompt.

In het systeem zit ook een mengregeling ingebouwd: Wanneer de retourtemperatuur te laag wordt, wordt nieuw aanvoerwater van de cv toegevoegd. De hoeveelheid nieuw binnenkomende cv-water wordt geregeld dmv een thermostaatkraan, deze zorgt dus voor een constante en van tevoren ingestelde temperatuur in de kollektor.

Ook kunnen vertrekken die minder warmte nodig hebben, afgeknepen worden. Een mogelijkheid is nog om de groepen te schakelen d.m.v. zoneventielen, en deze aan te sturen met aparte kamerthermostaten.


tip optDe open verdeler is een goede en zuinige oplossing maar dan enkel aan te raden voor uitbreidingen in een traditioneel systeem. Denk maar bv aan de vloerverwarming in je nieuwe veranda...

Doordat je enkel manueel de aanvoertemperatuur voor de vloer kan instellen en niet weersafhankelijk, is een combinatie met een radiator of convector aangeraden indien het hier om een leefruimte gaat. Zo kan je véél sneller de gevraagde temperatuur bereiken en beheersen.


 

knop terug naar boven opt