marc ulrix

De Betere Service Voor Je CV

Get Adobe Flash player

Logo Comfort Partner

Een simpele tip:

Onderhoud cvRegelmatig onderhoud verhoogt het rendement en de levensduur van je installatie aanzienlijk.

Inschrijving nieuwsbrief

Stel uw vraag

Radiatoren versus convectoren


 1 plaatstalen radiator2 plintconvector3 putconvector

Beide verwarmingssystemen zijn efficiënt maar zoals altijd heeft ieder systeem zijn voor- en nadelen:

  • Een convector verwarmt snel de lucht (convectie), een radiator doet dit ook maar de hoeveelheid luchtcirculatie is véél kleiner. Daartegenover geeft een radiator veel meer straling (radiatie). Een mens ervaart deze straling als een heel aangenaam, comfortabel gevoel.
  • Een convector bevat veel minder water. Dit beperkt de inhoud van je installatie zodat de ketel minder medium dient op te warmen. Volgens sommige fabrikanten zou dergelijk systeem 10 procent minder verbruik betekenen.
  • Een radiator op temperatuur kan nog een hele tijd blijven nawarmen terwijl een convector onmiddellijk afkoelt als er geen warmtevraag meer is. Gietijzeren radiatoren zijn de absolute kompioenen op dit vlak!
  • Radiatoren eisen ruimte in je vertrekken op. Bij toepassing van ramen tot op de vloer kan een plintconvector (foto 2) of een putconvector (foto 3) een perfecte oplossing zijn. Er dient wel rekening te worden gehouden met voldoende afstand t.o.v. het raam om warmteverliezen te voorkomen. Een gordijn in het geval van de putconvector op foto 3 gaat zeker niet goed komen!

 

Onderhoud

Verwarmingslichamen verplaatsen heel wat lucht, maar ook stof! Reinig daarom jaarlijks de binnenkant.

Stof in radiatorStofdeeltjes belemmeren de luchtcirculatie tussen de convectiekanalen, met als gevolg dat er minder warmte kan worden afgegeven. Convectorbatterijen raken sneller verstopt dan radiatoren.

Kinderen en vooral ook astmapatiënten zijn heel gevoelig voor rondvliegend stof. Ook zullen de huismijten zich hier lekker thuisvoelen.

In wonigen met een hoog stookregime (bv 90/70) zal de stof bruin van kleur zijn. Soms kan je de 'verbrande' stof zelfs ruiken!

Ontluchten

Meer info over het ontluchten van radiatoren/convectoren vind je hier.

 

Berekening van het vermogen

De berekening van het vermogen gebeurt aan de hand van volgende gegevens:

 

Verschillende afmetingen radiatoren

Het warmteverlies van de ruimte aan de hand van de regio, ligging en constructie (lees: isolatie) van de bouw.

Het stookregime: bv 75/65 betekent dat de aanvoertemperatuur in de radiator 75° C en het retourwater 65° door warmteoverdracht aan de ruimte.

De gewenste ruimtetemperaturen.

 

Iedere fabrikant beschikt over tabellen voor warmteafgiften per radiator/convector.
Indien je beschikt over de berekende warmteverliezen, dien je wel een herberekening te doen aan de hand van het stookregime en de gewenste ruimtetemperatuur. De lijsten zijn voorzien van deze correctiecoëfficiënten.


Strategische plaatsing

Uiteraard dient er rekening gehouden te worden met de beschikbare plaats en ook het estetische aspect, maar stel je radiatoren zo strategisch mogelijk op:

Tekening convectie radiator onder vensterVal onmiddellijk aan daar waar de koude binnenkomt: In de hal plaats je de radiator zo kort mogelijk bij de deur, in de kamers onder de ramen... Kies in ieder geval zoveel mogelijk voor plaatsing tegen buitenmuren, maar plaats extra isolatie achter de radiator om verliezen naar buiten te voorkomen.

Verdeel de warmte: Zorg in je leefruimtes zoveel mogelijk voor een goede verdeling van het vermogen, zodat koude zones zijn uitgesloten.

Opgelet met bankstellen: Een radiator achter een bankstel kan veel minder stralingswarmte afgeven en ook de convectie wordt hierdoor beperkt.

Gordijnen dienen zo geplaatst te worden dat ze voor een scherm zorgen tussen de radiator/convector en het raam, zodat de warmteafgifte naar binnen wordt gedwongen.