marc ulrix

De Betere Service Voor Je CV

Get Adobe Flash player

Logo Comfort Partner

Een simpele tip:

Onderhoud cvRegelmatig onderhoud verhoogt het rendement en de levensduur van je installatie aanzienlijk.

Inschrijving nieuwsbrief

Stel uw vraag

Controle en afstelling van het expansievat


 foto expansievat

Wanneer je met een hard voorwerp op het vat klopt, dan merk je meestal een verschil in weerklank tussen het waterzijdig gedeelte en het luchtgedeelte van het vat. Het luchtgedeelte klinkt hol en het watergedeelte klinkt vol...

Wanneer je overal dezelfde volle klank bemerkt dan kan dit verschillende redenen hebben:

  • Het membraan kan stuk zijn, zodat het vat vol met water is gelopen. Bij indrukken van het luchtventiel komt water tevoorschijn. Dit is onherstelbaar...
  • Na verloop van tijd kan de voordruk gezakt of zelfs helemaal weg zijn door diffusie doorheen het membraan of door een lekkend luchtventiel.

Wanneer cv-water niet meer kan expanderen zal je op de manometer van je installatie grote drukverschillen opmerken: (te) lage drukken bij een koude en (te) hoge drukken wanneer je installatie op temperatuur is!

Voor meer informatie over het hoe en waarom van een expansievat, klik hier.

 

De juiste drukafstelling van het expansievat

manometer opt

 

Het expansievat moet voorzien zijn van de juiste voordruk, Deze is perfect meetbaar met een simpele bandendrukmeter.1. Bereken de vereiste voordruk

 

Nog voor je overgaat tot de afstelling, dien je eerst te weten te komen hoeveel luchtdruk er in je expansievat dient te heersen. Deze druk is puur afhankelijk van de hoogteverschil van het cv-water t.o.v. het expansievat.

Het maakt dus niet uit of je radiator op de zolder al dan niet wordt gebruikt, het gaat om opgebouwde druk door de totaalhoogte, de zogenaamde 'meter waterkolom' (1 mwk is bijna 0,1 bar).

 

hoogteverschil tussen expansievat en hoogste puntSchat de hoogte in tussen het expansievat (ook wel nulpunt genoemd) en het hoogste punt van het cv-water.
Dit kan de hoogste radiator in de kring zijn of leidingen op zolder.

 

Vermenigvuldig het aantal meters met 0.1, en vermeerder dit met 0.3. Deze uitkomst is in de eenheid bar.

Een voorbeeld:

Het expansievat hangt in de kelder langs de ketel, de hoogste radiator is de sierradiator op de badkamer van het eerste verdiep. Het verschil bedraagt 7 meter:

(7 x 0.1) + 0.3 = 1 bar.

Uitzondering op de regel:
Kom je een getal uit dat kleiner is dan 0.5? Kies dan 0.5 bar als totale voordruk.

 

2. Afstelling van de voordruk

 

  • Indien je een nieuw vat plaatst: Breng je de voordruk op peil nog vóór je het vat installeert.
  • In geval van afstelling van een reeds geïnstalleerd vat, dien je eerst de druk van je installatie af te laten, want anders doe je een valse meting door tegendruk van het cv-water!
  • Belangrijk: Zet eerst de installatie volledig uit met de hoofdschakelaar en laat via de aflaatkraan enkele emmers cv-water wegstromen totdat de manometer op 0 staat.

Ventiel expansievatVerwijder de afdekkap en het dopje van het ventiel.
Hier kan je nu perfect de voordruk van het vat meten en op peil te brengen door af te laten of eventueel bij te pompen.
De meeste fabrikanten vullen met stikstof om zuurstofdiffusie tegen te gaan, maar toevoeging van lucht brengt geen enkel probleem met zich mee.  

 

3. Bepaal de voordruk van de installatie

 

Manometer cv

 Na de plaatsing van het expansievat breng je de installatie terug onder druk. 

Deze vuldruk dient 0.3 tot 0.5 bar hoger te zijn dan de voordruk in het expansievat, en dient om een reserve aan druk op te bouwen.
Je zal vanaf nu eveneens een verschildruk waarnemen tussen koude en warme toestand van het systeem, maar dit verschil zal opmerkelijk kleiner zijn en de veiligheidsklep blijft vanaf nu perfect gesloten, omdat de druk steeds ruimschoots onder de 3 bar zal blijven.

Opgelet: Deze vuldruk is pas correct indien de manometer ter hoogte van het expansievat is geplaatst, zoniet dien je te corrigeren met een drukverschil van 0.1 bar per meter hoogteverschil. 
Dus voor ieder meter dat je expansievat lager is geplaatst dan de manometer verminder je met 0.1 bar afgelezen vuldruk op de manometer en vice versa.

knop terug naar boven opt