marc ulrix

De Betere Service Voor Je CV

Get Adobe Flash player

Logo Comfort Partner

Een simpele tip:

Vloerverwarming met buitenvoelerDe vloerverwarming als hoofdverwarming wordt best weersafhankelijk geregeld (met buitenvoeler).

Inschrijving nieuwsbrief

Stel uw vraag

 

symbool water opt

 

Anti-kalk systemen


 

Water legt een jarenlange weg af voordat het in een bron terechtkomt. Onderweg neemt het water mineralen met zich mee, zoals calcium en magnesium en deze samenstelling noemen we kalk (calciumwaterstofcarbonaat). Omdat de samenstellingen van de bodem varieert, is ook de hoeveelheid aan kalk verschillend per regio. Zo zal bv in de kempense gemeenten veel kleinere concentraties aanwezig zijn door de filtering door het aanwezige zand in de bodemsamenstellingen.

De hoeveelheid aan kalk noemt men de 'hardheid' van het water. Meestal wordt de hardheid uitgedrukt in Franse graden (°F), maar soms worden ook wel Duitse graden (°D) gehanteerd in de metingen.
De omzetting tussen beide eenheden is simpel: 1 °F = 0,56 °D.

 

Categorieën:


De hardheid van het water wordt ingedeeld in de hiervolgende categorieën:

  Franse graden Duitse graden
 Zeer zacht   0-7 °F  0-4 °D
 Zacht  7-15 °F  4-8 °D
 Middelhard  15-30 °F  8-17 °D
 Hard  30-45 °F  17-25 °D
 Zeer hard  +45 °F  +25 °D


1 °F komt overeen met 4 mg/liter aan calcium.
1 °D komt overeen met 10 mg/liter calcium.

Het wettelijke maximum dat de Vlaamse Watermaatschappij mag leveren is 67 °F.

Je kan makkelijk de hardheid in je gemeente opzoeken via de website van De Watergroep door ingave van je postcode: www.dewatergroep.be/uw-drinkwater.


Is hard water wel gezond?

Hard water is gezonder om te drinken dan zacht water omdat het meer calcium en mineralen bevat. Bij een tekort aan mineralen is er meer kans op hart- en vaatziekten. Kraantjeswater dient bovendien algemeen aan strengere kwaliteitseisen te voldoen dan flessenwater, ongeacht de hardheid ervan (156 gecontroleerde punten i.p.v. 78).

Het nadeel van hard water ligt echter aan de buitenkant van je lichaam, want de huid zal sneller uitdrogen met huiduitslag, schilfering en jeuk als gevolg. Het aanbrengen van een vochtinbrengende lotion na iedere douche of bad is aangeraden.

 

De nadelen van hard water voor je leidingen en toestellen

kalkaanslag 380x253Kalk richt heel wat schade aan door zijn hechting aan de verwarmingselementen van (af)wasmachines, koffiezetapparaten en waterkokers, boilers en doorstromers.

Ook de leidingen en je kraanwerk zullen zodanig verkalken dat de doorstroming vermindert. Thermostaatkranen zullen blokkeren en spoelsystemen (toiletten) zullen hun kracht verliezen.
De pakkingen zullen snel verharden door de kalk en lekken vertonen.  
Ingeval van poreuze afzetting (kalk is niet steeds in dezelfde vorm) is er een grote kans op roestvorming, en dit geldt zowel voor de verwarmingselementen als voor leidingen!

Energieverlies

Door de afzetting op verwarmingselementen is het element geïsoleerd t.o.v. het water. Hierdoor zal het dus veel langer duren om de warmte over te brengen naar het water, zodat dat je veel meer energie zal verbruiken:

1 mm. kalkaanslag: 10% extra verbruik.
5 mm. kalkaanslag: 25% extra verbruik.

Verlies aan comfort

Verkalkte kraan optOmdat afzetting van kalk zich minuscuul en traploos blijft hechten, duurt het een hele tijd voor je bewust wordt van het probleem. De kalk zal zich het meest afzetten in de warmwater gedeelte van de installatie.
Installaties die uitgerust zijn met een doorstromer zullen zelfs niet meer overschakelen naar de aanmaak van warm water door het te kleine debiet.


Eerst genezen, dan erger voorkomen!  


Wanneer hard water in aanraking komt met zuurstof, zal de hoeveelheid afzetting zich vermenigvuldigen. Dit is duidelijk zichtbaar aan de uitmonding van het kraanwerk. Verwijder daarom de straalbreker en/of douchekop. Controleer het debiet daarna opnieuw.


Indien het debiet nog niet goed zit:

  • Controleer of alle afsluitkranen en stopkranen (Schell) voldoende geopend zijn. 
  • Situeer de verstopping: Gaat het hier enkel om bepaalde kranen of om alle (warm)waterverbruikers?
    - Indien alle waterpunten (zowel koud als warm) slecht lopen, dan dient het probleem eerst opgezocht te worden in alle toestellen vanaf de waterteller, zoals de afsluitkranen, terugslagklep, drukregelaar, filter of gewoon een koppeling.
    - Indien enkel het warmwater slecht loopt, dan zit het probleem waarschijnlijk in je warmwaterbereider, de veiligheidsgroep ervan, koppelingen en/of sanitaire buizen.

 

Hulp nodig?

Neem contact op en geef zoveel mogelijk informatie aan ons door. Je zal snel antwoord ontvangen over de beste oplossingen voor het probleem.
Opgelet: Deze service is enkel mogelijk binnen deze regio.

Ontkalking van doorstromers en leidingen

Door de opbouw van een gesloten circuit worden leidingen een bepaalde tijd doorspoeld d.m.v. een werktank.
Aan de hand van het gebruikte materiaal van de leidingen zal een afgewogen keuze gemaakt worden uit de beschikbare zuren of basen.
Kalkdelen zullen hierdoor oplossen en het systeem terug op rendement brengen.

Na deze behandeling dient er onmiddellijk een oplossing te worden voorzien om herhaling te voorkomen.

 

Dé oplossing tegen kalkafzetting:


Bent u dit ook beu?
68a47340 287d 4377 9d22 51bede61f1c2 opt 1

Slecht lopende kranen en douchekoppen die je om de haverklap moet ontkalken?

Verstopte leidingen en doorstromers die verkalkt zijn zodat je warmwater slecht loopt?

Hoge kosten door kalkaanslag op de verwarmingselementen van boiler, (af)wasmachine of koffiezet?